SLAGET I ’74

Et nytt Europacup-eventyr nærmer seg. I påvente av det skrur vi tiden 37 år tilbake, og ser på klubbens møte med 70-tallets gigant: Liverpool 70-tallet var en gyllen tid for Strømsgodset. Allerede i 1970 tok klubben storeslemmed seier i både serie- og cup. For de fleste av oss

Av GU-Media.
Publisert: 30. mai 2022.

Et nytt Europacup-eventyr nærmer seg. I påvente av det skrur vi tiden 37 år tilbake, og ser på klubbens møte med 70-tallets gigant: Liverpool

70-tallet var en gyllen tid for Strømsgodset. Allerede i 1970 tok klubben storeslem
med seier i både serie- og cup. For de fleste av oss er det bare gjennom bilder og

artikler vi kan gjenoppleve denne fantastiske perioden. Men det er selvsagt med
stolthet man ser tilbake på glansdagene. Glansdagene som til evig tid vil være en sentral
del av klubbens stolte historie.

Noen av profilene fra denne perioden vil heller aldri bli glemt. Spillerne som i dag blir
sett på som legender i klubbens historie, herjet på den tiden på banen. Blekkspruten
Inge Thun, forvarsklippen Tor Alsaker-Nøstdahl og målgarantisten Steinar Pettersen
var avgjørende faktorer for klubbens suksess på 70-tallet. Kameratgjengen sto bak
mange av klubbens stolteste øyeblikk.

Også i England er det mange som lengter tilbake til 70-tallet og den sjarmerende
arbeiderklassefotballen. Den gangen menn skulle være menn, samtidig som bart og
kinnskjegg var en selvfølge. Og på samme måte som kameratgjengen fra Gulskogen
var helter i Drammen, var spillere som Ray Clemence og Kevin Keegan helter i Liverpool.

David mot Goliath

Surrealistisk var det derfor da trekningen i europacupen i 1974 resulterte i at Liverpool
skulle møte Strømsgodset. Et helproffs engelsk mesterlag mot amatører fra lille Norge.
I det året der Liverpool ifølge BBC sin ekspertkommentator var favoritter til serie-
mesterskapet, samtidig som det var forventet at manager Tommy Docherty skulle føre
Manchester United opp i det gjeveste selskap igjen etter nedrykket året før.

17.september skulle det første av to oppgjør finne sted. Liverpool på Anfield Road mot
lille Strømsgodset skulle i utgangspunktet være rått parti. Yngvar Hansen og den
alltid optimistiske Steinar Pettersen var de eneste som før kampen tippet at Godset
kom til å vinne kampen, da henholdsvis 2-1 og 1-0 til sine gutter.
Steinar Pettersen slet for tiden med en vond akillessene, noe som skapte hodebry
for trener Erik Eriksen. Men han hadde et hemmelig våpen. For i timene før kampen
fikk guttene besøk av den daværende Wolves-sjefen, Sammy Chung. Chung gav laget
tips og råd mot hva de hadde i vente ute på gressteppet.
Og det trengte de, for Liverpool stilte med sine aller beste spillere, med unntak av
stjernespilleren Kevin Keegan.

Kampen skrev seg inn i historiebøkene for alltid. Ray Kennedy med hodespillet, Steve
Highway med sine raske spurter og ikke minst Ian Callaghan med sine knallharde
skudd, skulle terrorisere Inge Thun i 90 minutter. Liverpool gav seg ikke før de hadde
fått elleve baller i mål, og sørget derfor for Strømsgodset sitt største tap gjennom
tidene. Og Liverpools største seier gjennom tidene.
Når høyrebacken til Liverpool Tommy Smith fikk lov til å forsere halve banen ved mål
nummer 9 og 10, ville nok SIF helst bare at den maltesiske dommeren skulle blåse
av kampen. De gav seg altså først på 11-0, noe som gjorde en nedbrutt Erik Eriksen
tom for ord. Han måtte bare erkjenne at de ble mange nummer for små mot et av
englands aller beste klubblag.

– Good team, and Nøstdahl an outstanding player

2 uker senere var det duket for returoppgjør på norsk jord. Liverpool hadde den viktige
ligakampen mot Carlisle i bakhodet, men de fleste ekspertene var likevel enige om at
Liverpool kom til å vinne komfortabelt.
Håpet om avansement var borte for SIF, selv om Josef Mathisen under tilstelningen på
spiraltoppen spøkte med at SIF kom til å vinne kampen 12-0, til stor latter for
klubbformann Kjell Hermansen og engelskmennene.

Kampen ble avviklet på Ullevaal Stadion i tradisjonelt norsk høstvær. Og med Kevin
Keegan tilbake i Bob Paisley sin startellever, fryktet mange at Liverpool nok en gang
skulle bli mange nummer for store. Men på en bane som ikke akkurat innbydde til
penspill, la SIF ned en voldsom krigersk innsats. Bare en god Ray Clemence for
gjestene og fraværet til Steinar Pettersen gjorde sitt til at SIF slet med å få uttelling
på sjansene. Ray Kenny sørget derimot for at gjestene tok ledelsen etter 17 minutter.
Men SIF fortsatte å imponere, anført av en strålende Tor Alsaker-Nøstdahl som tok
brodden av Liverpool med en utrolig innsats.
Dessverre for SIF klarte de aldri å finne veien til nettmaskene bak Ray Clemence, og
Liverpool vant dermed kampen 1-0.

Etter kampen var det Strømsgodset som sto igjen som seiersherrene. Og det er ikke
løgn at amatørene fra Drammen burde vunnet mot et helproffs engelsk lag.
Mens manager Bob Paisley var mest opptatt av å skjelle ut banen, var BBC sin
utsendte reporter Bob Azurdia mest opptatt med å skryte av drammenslaget, der han
blant annet sa at han etter denne kampen i større grad skjønner resultatene til SIF
mot Arsenal og Leeds. Og slik oppsummerte han Strømsgodset den kvelden:
«Good team, and Nøstdahl an oustanding player», tydelig imponert av midtstopperen.
Populariteten til Liverpool ble i alle fall ikke større etter kampen på Ullevaal, mens SIF
feiret som om de hadde vunnet kampen.
Og ikke minst, de gjenreiste stoltheten etter tapet på Anfield to uker tidligere.

Hvem vet, kanskje skrives det 30 år frem i tid om Strømsgodset sin utrolige bragd i