STEINAR PETTERSEN

STEINAR PETTERSEN

Steinar Pettersen er en av de mest begavede spillerne som noen sinne har ikledd seg den stolte mørkeblå SIF-drakta. 220 mål på 272 obligatoriske kamper. Tallenes tale er krystallklar. Mannen som etter hvert ble døpt både Mr. Fotball og Mr. Strømsgodset av pressen kom til verden 29. april


Av admin.
Publisert: 24. mai 2022.

Steinar Pettersen er en av de mest begavede spillerne som noen sinne har ikledd seg den stolte mørkeblå SIF-drakta. 220 mål på 272 obligatoriske kamper. Tallenes tale er krystallklar.

Mannen som etter hvert ble døpt både Mr. Fotball og Mr. Strømsgodset av pressen kom til verden 29. april 1945, og vokste opp på Gulskogen sammen med resten av guttegjengen som 15-20 år senere skulle sette Strømsgodset på fotballkartet. De fleste av guttene gikk sammen på Rødskog skole og veien til ”Banen” var kort. Dette førte naturligvis til at mang en skoledag ble avsluttet med en fotballkamp eller tre før guttene satte kursen hjemover.

– Det ble til tider lite skole og mye fotball og bandy. Vi var en ren gutteklasse på 30 elever som fulgte hverandre oppover fra lilleputt-klassen, forteller hovedpersonen.

Steinar Pettersen er en tvers igjennom ekte SIF-gutt, som aldri har representert noen annen klubb på seniornivå. Han debuterte for klubbens a-lag så tidlig som 16-åring i 1962, og spilte på a-laget frem til han la opp i 1975. På begynnelsen av 60-tallet da Pettersen debuterte var Strømgodset en forholdsvis umerittert fotballklubb, som ikke hadde gjort seg spesielt bemerket i fotball-Norge. I årene som fulgte ble den gyldne SIF-generasjonen, bestående av blant andre Thorodd Presberg, Inge Thun og selvsagt Steinar Pettersen, varme i trøya og begynte sin enestående triumfferd mot toppen av norsk fotball.

– Jeg og Thorodd hadde en helt spesiell relasjon på banen. Vi to kunne nesten stå med ryggen til å spelle ballen i blinde. Han var en utrolig flott type å spille sammen med, mimrer Steinar P.

Mr. Strømsgodset gjorde seg raskt bemerket i Godset-drakta. Allerede i debutsesongen ble han toppscorer med ni mål, og standarden var satt for ettertiden av det unge talentet. Året etter begynte klubben klatringen i seriesystemet under ledelse av Einar Larsen. Førsteplassen ble kapret i 4. divisjon avdeling B, mye takket være Pettersens 24 nettkjenninger, og opprykket var et faktum. De påfølgende sesongene kriget Strømsgodsets mannskap i toppen samme hvilken divisjon de befant seg i. Klatringen fortsatte helt til guttene hadde nådd helt til topps og hadde rykket opp i den øverste divisjonen. Fra han spilte sin første kamp i 1962 var Steinar P toppscorer hver bidige sesong, ti ganger på rad.

Den gangen var ikke fotball vitenskap og ”big business” slik som det er i dag. Treningsforholdene og kunnskapsnivået om trening og kosthold kan ikke sammenlignes med det man er vant med nå til dags.

– Vi trena to ganger i uka, vanligvis tirsdag og torsdag. Om vinteren spilte vi bandy omtrent alle sammen, og da trente vi aldri fotball før i mars. Stort sett trente vi på parkeringsplassen ved SIF-huset som var den eneste treningsbanen vi hadde til rådighet. I tillegg løp vi også opp og ned Martha Sundlandsgate. Etter hvert trente vi på det meste fire ganger i uka, etter at vi hadde rykka opp i eliten forteller Pettersen.

– Brukbart overblikk og hurtighet

I løpet av karrieren i SIF scoret Steinar Pettersen 220 mål på 272 kamper. Et imponerende antall nettkjenninger ingen andre spillere er i nærheten av å kunne matche. På spørsmål om hvilke egenskaper som gjorde han så målfarlig svarer hovedpersonen i overkant beskjedent.

– Jeg skøyt ganske bra. I tillegg hadde jeg et brukbart overblikk og hurtighet. Jeg må vel også ha hatt en slags evne til å bare være der ballen datt ned, forteller Pettersen.

De fremragende avslutteregenskapene tiltrakk seg naturlig nok interesse fra utenlandske klubber, som var interessert i Pettersens underskrift. Blant andre var den nederlandske storklubben Ajax på jakt etter målmaskinen fra Gulskogen.

– Jeg var i møte med Ajax, men fant etter hvert ut at jeg rett og slett ikke hadde lyst. Jeg hadde det så bra i SIF, mimrer Pettersen.

I tillegg fikk han også et svært eksotisk tilbud om å melde overgang til Huston Oilers som såkalt ”kicker”. 

– Jeg reiste til Oslo for å forsøke å sparke den merkelige avlange ballen rundt 1972-73. I tillegg besøkte jeg den amerikanske ambassaden for å se videoopptak av hvordan dette fungerte. Jeg spiste middag med klubbeieren og var forholdsvis nær en overgang, forteller Pettersen.

Når alt kom til alt var det nok et stykke unna at Pettersen skulle forsvinne fra Gulskogen. Hovedpersonen legger ikke akkurat skjul på at det å komme innpå banen bare for å sparke ballen og så forlate manesjen igjen ikke virket spesielt interessant når alt kom til alt. I samråd med kona, som fungerte som både rådgiver og agent, ble det besluttet at det beste var å bli værende i Drammen som SIF-spiller.

Fantastiske minner

I løpet av karrieren opplevde storscoreren mange fantastiske oppturer, både som enkeltspiller og som en del av det sammensveisede kollektivet dette laget var. Ingen vet hvor mange ganger Steinar P avgjorde kamper nærmest på egenhånd, og sørget for at Strømsgodset stakk av med seieren. Har han vunnet Norgesmesterskapet med Strømsgodset i 1969, 1970 og i 1973, i tillegg til Seriemesterskapet i 1970. Han ble toppscorer i Eliteserien i 1970 med 16 mål, og har spilt seks a-landskamper for Norge, vunnet sølvmedalje i bandy VM i 1965 og blitt Norgesmester i bandy ved seks anledninger.

– Det jeg husker best fra fotballkarrieren er cupfinalene i ’69 og ’73. Det var ganske stort å være med å avgjøre en så spesiell begivenhet, sier Pettersen.

Årsaken til at akkurat disse to finalene huskes ekstra godt, er selvsagt på grunn av scoringene i finalene. I 1969 satt Pettersen den berømmelige spikeren i kista i omkampen mot FFK da Godset vant 5-3. Fire år senere var han eneste målscorer da SIF slo RBK 1-0 på Ullevaal stadion, og avgjorde med det finalen.

I tillegg til de to finalene er også seriegullet fra 1970 et stort minne.

– Jeg husker at vi feiret gullet i Børsen, og at torget i Drammen var drit fullt av mennesker.

Det Steinar Pettersen først og fremst er kjent for er de tallrike scoringene på fotballbanen. Det mange ikke bestandig husker er at han også var en fremragende bandy-spiller. Fra vinterkarrieren huskes finalen i 1961/62-sesongen spesielt godt, da sesongen ble avsluttet med finale mot Sparta. Pettersen, den gang 16-åring, stjal hele showet og scoret alle målene da Strømsgodset vant 4-0.

Steinar Pettersen innehar Strømsgodsets hederstegn i gull for sin innsats både på fotball- og bandybanen

Artikkelforfatter: Eirik Solberg